Väck liv i ditt gamla spö med en ny lina

Väck liv i ditt gamla spö med en ny lina – Köp inget nytt Spö
Jag tror att de flesta är med på att fluglinan är en viktig del av utrustningen. Jag skulle vilja påstå att det är den viktigaste delen! Du kan köpa dig det bästa spöt som finns (vad det nu är) och misslyckas totalt med ditt fiske för att du har använt en gammal eller felaktig lina.

Det jag är ute efter är inte direkt att sälja fler linor, även om det är en del av 4fiskares erbjudande, utan vad jag vill är att linan ska få en större del av uppmärksamheten. Idag finns det rengjörings medel som kan få en äldre lina att kasta som en ny. Nu är det inte så enkelt att vi lyckas bara genom att smörja upp en lina, nej jag ser det som att varje spö och dess användare ska passa ihop med linan. Under flera år så har jag retat upp mig på alla spö tester som genomförs. Ofta används samma lina på alla spö för att skapa rättvisa och ibland är provkastare flugfiskare med olika bakgrund och erfarenhet.
Jag vill dock höja en varningens finger till alla som går i tankar att köpa ett nytt spö! Basera inte erat inköp på bäst i test resultat. Vad är det som säger att du, precis du, har samma inställning till hur ett spö ska kännas under kast som de som testat?

Under många var vårt starkaste intresse alpin skidåkning. Årets skidtest i Åka-Skidor var höjdpunkten för säsongen. Nu skulle vi få reda på vilka skidor som skulle inhandlas inför säsongen. Även här så var det lite av ett mission impossible. På samma sätt som för flugspön försökte de ha testare som var allt ifrån nybörjare till tävlingsåkare. helt naturligt blev det olika resultat vid utnämnandet av bästa skidan. Numera är det möjligt att åka på skidtestar helg til ett flertal skidorter, eller att testa ett par skidor innan köp. Här borde vi i flugfiske branshen ta efter! Idag är vi ett antal handlare som erbjuder möjlighet att testa olika linor innan köp. Kanske borde man starta ett event där all fokus låg på linan. En lin mässa där alla linor från alla tillverkare fanns tillgängliga för test i kast bassänger!

Vart vill jag komma?
Istället för att köpa bäst i test spöt med en rekommenderad lina, testa själv!
Eller , ännu hellre, köp inget nytt spö innan du testat det du har med en ny lina!

Idag finns det en uppsjö av linor som gör att samma spö känns som ett nytt spö jämfört med hur det kändes med din gamla lina.
Sen är det så att vi utvecklas som flugfiskare. 1996 stod jag på en parkering utanför The Rivers Edge i Bozeman Montana. Mitt drömspö, Sage RPL+ 490, hade just levererat 30m WF lina ut ur ringarna. Jag var såld! Under vår resa i Montana så var det enda gången jag ”behövde” kasta 30m. Nästa allt fiska bedrevs inom 15m. Spöt laddade knappt med linan jag köpt på det avståndet, men det var inte läge ett klaga då. Jag hade just köpt ett av de ”bästa” spöna som fanns 1996. Med facit i hand så hade jag tjänat på att testa samma spö med att antal olika linor, samtidigt som jag tänkt igenom hur jag skule använda spöt.

Idag fiskar jag både med WF och Dt linor. Jag har även lagt en del tid på att pröva olika taperingar på WF linor. Det är en stor skillnad att kasta med en Scientific Anglers SBT (Short Belly Taper) jämfört med en Scientific Anglers Trout. En klump lina är inte bara en klumpina. Nästan alla tillverkare av linor erbjuder idag ett stort antal olika WF linor.

En klump lina är bra på att ladda spöt tidigt, men inte det bästa att luft menda efter det att du skjutit iväg linan.
Är du en flugfiskare som vill kasta 20m med kontroll så ska du inte välja en SA SBT utan hellre en SA Tout i DT.

Slut kommentar:
Byt inte spö om du inte är nöjd med det. Ta med dig det till en lokal flugfiskehandlare och be om att få pröva olika linor. Jag kan lova dig att du får ett nytt spö på köpet! Mitt Sage RPL+ från 1996 står sig riktigt bra i jämförelse från det mycket moderna Scott Radian. Idag väljer Scott Radian istället för mitt gamla spö, men det är egentlgen inte för att Scott är ett så mycket bättre spö, utan för att känslan jag får i spöt är den jag söker just nu!

Skit fiske

David, 4Fiskare

 

6 tankar på “Väck liv i ditt gamla spö med en ny lina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s